Algemeen

Wat is voor jou de essentie van jouw time- en energiemanagement? Mooie startvraag die je uitnodigt stil te staan bij wat dit thema met jou doet. Wat komt er nu in je op, gedachtes of meer een gevoel? Misschien geeft zelfs je lichaam een signaal.

Je kunt deze vraag bekijken op zowel het niveau van het gedrag en het denken, maar ook op het niveau van hart (gevoel), lichaam (instinct) en buik (intuïtie). Wil je bepalen hoe je met dit thema om wilt gaan, dan is het zaak om eerst op meerdere niveaus intern onderzoek te plegen. Een open onderzoek naar o.a. je onderliggende overtuigingen, aannames, normen en waarden. De BAL-oefening vormt daartoe een goede inleiding (klik op BAL-meditatie voor een geleide meditatie) 

BAL | Meditatie

 Doe deze oefening met zachte ogen
(kijk naar iets liefs in gedachten en voel je ogen ontspannen)
en neem waar zonder de intentie iets te moeten veranderen.
Het is ok zoals het nu is.

Beleving

Hoe voel ik mij? Hoe is het met mij?

Ademhaling

Waar voel ik mijn ademhaling? Waar neem ik deze waar?

Lichaam

Hoe is het met mijn lichaam? Waar voel ik spanning? Waar ontspanning?

Sta opnieuw stil bij de eerste vraag. Hoe raakt en bezigt dit thema jou in je alledaagse leven? Hoe zou je jouw kostbare tijd willen managen? Hoe ziet jouw perfecte werkdag eruit? En lukt het om je tijd te managen op basis van je wensen? Welke overtuigingen, aannames, normen en waarden zijn hierin helpend en welke wil je loslaten?

Denk aan: ‘Als iemand mij hulp vraagt, moet ik de ander direct helpen’ of ‘Als ik het zelf doe, gaat het sneller en beter’. Doe deze oefening vaker, bij voorkeur een periode iedere dag. Je zult zien dat je steeds meer de kern raakt van hetgeen voor jou echt belangrijk is.

Timemanagement is een illusie. Tijd ligt namelijk vast op iedere seconde. Daarmee kan het dus alleen maar gaan over het managen van jou zelf en jouw energie.  En dan gaat het veelal over het creëren van balans en bewust kiezen. Balans tussen o.a. wat er voor jou echt toe doet en wat minder, wat jou energie geeft en kost, activiteit en rust en tussen doen en reflecteren.

 

Tips & trucs in timemanagement

Google even op deze term en binnen korte tijd heb je de belangrijkste tips en trucs op je scherm. En om je zoektocht te vergemakkelijken bieden we je een PDF met de beste actuele tips & trics.  

Beste tips time- en personal management

De meeste tips en trucs ken je waarschijnlijk al en/of had je zelf kunnen bedenken. Maar….pas je ze ook toe en werkt het voor jou? Ik heb menig persoon en mezelf zien worstelen met het volgende: je volgt een timemanagement training, stelt een actielijst voor jezelf op en stapt je praktijk in, vastbesloten het roer om te gooien. En dan val je na 3 weken ‘anders’ werken weer terug in je oude manier van werken.

Dat werkt dus niet, maar wat dan wel? Voor ons en mensen die wij coachen: het kiezen van enkele tips & trucs, die wezenlijk bijdragen aan het realiseren van jouw wensen en doelen. En dat vraagt dus zelfonderzoek, intern onderzoek naar de vraag ‘Wat doet er werkelijk toe voor mij?’ Wat draagt hier het meest aan bij?’.

En stil te staan bij de vragen: Wat maakt dat ik deze tip echt op lange termijn kan blijven toepassen? Welke belemmeringen en sabotageneigingen ga ik tegenkomen en hoe wil ik hiermee omgaan? Hoe kan ik stiekem een beetje veranderen in plaats van alles vanaf nu te willen omgooien?

Focus richten

Ik gaf het al aan in het vorige stuk. Wil je de tips & trics die jou het meest gaan opleveren selecteren, dan is het belangrijk ze te toetsen aan jouw wensen en doelen.  Dit kunnen zowel prive- als werkdoelen zijn. Oftewel, een heldere focus in de vorm van een helder en aantrekkelijk toekomstbeeld vormt je beste kompas in deze. De 3-minuten ademahaling meditatie vormt daartoe een goede inleiding

3 minuten ademhaling meditatie

Observeer 3 minuten je ademhaling. Blijf met je aandacht bij je ademhaling. Dit kun je ook doen door deze te tellen. Raak je de tel kwijt, begin je opnieuw (veroordeel niet, wees mild, ja, er komen allerlei gedachtes doorheen, neem ze waar en breng je aandacht weer terug naar je ademhaling. Naarmate de tijd vordert wordt dit steeds gemakkelijker.

Toekomstvisualisatie

Stap in de toekomst en kijk terug: Je bent tevreden over de wijze waarop je jouw tijd beheert. Je komt met energie naar je werk en komt voldaan en energiek uit je werk. Welke doelen en kerntaken heb je gerealiseerd en vormen jouw focus? Waar ben je trots op? Wat heeft jouw (energie)balans geoptimaliseerd? Welke keuzes heb je hierin gemaakt?

Plannen

De basis voor je planning is dus een heldere doorleefde en doorvoelde focus. Een focus die voortkomt uit wat jou intrinsiek drijft, waar jij passie voor hebt en waar jij goed in bent (je talent). Een focus die klopt op het niveau van zowel het denken, het hart (gevoel) als je buik (intuïtie).


Dit sterkt je vermogen om bewust en snel te kiezen en te prioriteren. Bijgevoegde Timemanagement matrix biedt een mooi extra hulpmiddel. De meesten van jullie kennen deze wel, maar pas je die dagelijks toe?
Start iedere dag en eindig iedere dag met een stilte- en rustmoment, gevolgd door het bewust plannen van je dag (ca. kwartier totaal). Op vrijdag neem je een half uur om je planning te vergelijken met je gerealiseerde activiteiten. En zo je nieuwe weekplanning op te zetten. Doe je dit een paar weken, dan zul je ook zien dat je ‘onvoorziene’ storingen kunt gaan inschatten op tijd (iedere dag bijv. een uur vrijhouden voor onvoorzien).
Een mooie oefening die extra inzicht kan bieden voor activiteiten die je lastig vindt om in te delen in een kwadrant is de volgende:

Systemische oefening Timemanagementmatrix:

Noteer alle activiteiten in je werk, waar je je op dit moment mee bezig houdt. Het is de bedoeling per briefje één activiteit te noteren. Leg nu links alle activiteiten die energie geven en rechts degenen die energie kosten. In het midden de activiteiten die (onder aan de streep) neutraal zijn. Hoe ga je ervoor zorgen dat je meer energie genereert in het uitvoeren van je activiteiten? Wat heb je daarvoor nodig? Vergroot de energiegevers en/of geef er meer waarde aan! Verminder/verwijder waar mogelijk de energievreters en/of bedenk een andere manier om ermee om te gaan of ernaar te kijken! Je kunt deze oefening later ook uitbreiden met (pieker) gedachtes, emoties en relaties die je energie geven c.q. energie kosten.

Energiemanagement

Tijd valt niet te managen aangezien tijd vaststaat, echter, de hoeveelheid van jouw energie kun je echter op ieder moment van de dag beïnvloeden. Dan is het wel van belang om regelmatig op een dag te voelen hoe het staat met je energiepeil. Voor mezelf herken ik dat ik soms zo hard aan het werk ben dat ik pas ’s avonds merk hoe moe ik ben. Ademhaling is hiervoor een belangrijke graadmeter en die zit dan ook veelal hoog in mijn borst. Als ik op een dag regelmatig mijn ademhaling observeer (ook als ik bijv. in de auto zit) en met bewuste aandacht naar mijn buik en rug lage rug ga (bijv. ook rug tegen de leuning van een stoel), heeft dat direct een positieve invloed op mijn energie. Hiervoor kun je de ….meditatie gebruiken.

Dan nog een andere mooie oefening, die je zou kunnen opnemen in je wekelijkse reflectie.

Energiebalans optimaliseren

Noteer alle activiteiten in je werk, waar je je op dit moment mee bezig houdt. Het is de bedoeling per briefje één activiteit te noteren. Leg nu links alle activiteiten die energie geven en rechts degenen die energie kosten. In het midden de activiteiten die (onder aan de streep) neutraal zijn. Hoe ga je ervoor zorgen dat je meer energie genereert in het uitvoeren van je activiteiten? Wat heb je daarvoor nodig? Vergroot de energiegevers en/of geef er meer waarde aan! Verminder/verwijder waar mogelijk de energievreters en/of bedenk een andere manier om ermee om te gaan of ernaar te kijken! Je kunt deze oefening later ook uitbreiden met (pieker) gedachtes, emoties en relaties die je energie geven c.q. energie kosten.

Energietips

Een greep uit de tips op dit gebied:

  • Vernieuw energie door elke 90-120 minuten 15 minuten ontspanning in te lassen, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren. Het is geen toeval dat sporters een koptelefoon dragen ter voorbereiding van een wedstrijd. Muziek heeft een sterk positieve fysiologische en emotionele invloed.
  • Zuurstof is de krachtigste energiegenerator. Wij gebruiken maar ongeveer 30% van ons ademhalingssysteem, waar 70-80% mogelijk is. Scoor daarom zoveel mogelijk zuurstof door een gelijkmatige en volledige ademhaling ((buik, flanken, borst) en een rechte houding.
  • Houd rekening met de energiecurve (geldt voor 90% van alle mensen). Doe het echte denk- en concentratiewerk tussen 11.00 en 13.00 uur.

Business Balance Bootcamp

 

Webdesign door visualy.nl