Blogs

Klankschalentherapie: goed idee voor iedere board?

Onlangs plaatste ik een foto van een gong die een klant had gekocht om de kracht van stilte in meetings te gaan benutten. Een van de reacties onder die post was: ‘Klankschalentherapie, goed idee voor iedere board’. Dat zette me aan het denken: ‘klankschalentherapie’…. ik heb daar eigenlijk geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen dat het een positieve klank kan geven in iedere boardroom.

Dit filmpje laat zien dat de menselijke reactie op stress vaal anders is dan bij dieren. De stressreactie van de zebra dooft uit zodra de leeuw uit beeld is. Bij de mens kan de stress langer aanhouden. Fysiologisch kunnen we de stress binnen 90 seconden uit ons lichaam laten vloeien, zo vond hersenspecialist Jill Bolte Taylor uit. ‘Helaas’ kunnen wij nadenken en stressvolle gedachten oproepen over verleden en toekomst, wat maakt dat de stressreactie (traumareactie) zich als het ware blijft herhalen en zich vastzet in ons lichaam. Ons systeem maakt dan geen onderscheid meer tussen een gedachte en werkelijkheid als het gaat om de reactie daarop. 

Stressreacties reduceren tot 90 seconden vraagt dus om het ontwikkelen van bewustzijn. Het bewustzijn dat je je gedachten niet bent. Je hebt gedachten, dus je kunt ze ook loslaten. En ook het bewustzijn dat je naast de intelligentie van het hoofd ook de intelligentie van je hart en lichaam tot je beschikking hebt. 
Dat vraagt wel wat oefening. Het beoefenen van meditatie of stilte. Velen mediteren al in enige vorm in hun vrije tijd. Op de yoga school of meditatiecentrum, thuis, of tijdens een wandeling. 

Zodra we weer aan het werk zijn, blijkt het vaak lastiger de tools die bijdragen aan stressreacties laten oplossen toe te passen. Wanneer een discussie verhit raakt, reageren we vaak door met nog meer argumenten vaak op een nog hardere toon te blijven herhalen. Het niveau van het naar elkaar luisteren en je gehoord voelen, neemt daarmee vaak minimaal evenredig af. Het humeur van velen ook. Ook aan het gevoel van eenheid in het team draagt dit vaak niet bij. De vergadering waar je met hoofdpijn of een vervelend gevoel de ruimte verlaat kennen velen van ons. In dat soort vergaderingen kan de stilte vaak enorm verkoelend, verhelderend en sfeer verhogend werken. 

Bij genoemde klant hebben we de afgelopen maanden veel met stilte gewerkt. Van het gebruik van diverse werkvormen in overleggen die ruimte geven aan stilstaan en in dialoog zijn, tot onder andere het gebruik van de gong om op verhitte momenten stilte in te luiden om stil te staan bij wat er nog meer speelt dan alleen de argumenten die gedeeld worden. Zij hebben ervaren hoe stilte kan bijdragen aan betere kwaliteit van de besluitvorming. Daarnaast heeft het hun samenwerking en vertrouwen in het team versterkt. Mooi om te zien dat zij het nog duidelijker zichtbaar voor iedereen gaan toepassen met deze gong. De gong geeft toch echt een mooier geluid dan welke digitale gong ook op ieders telefoon. En wie weet wat voor extra voordelen deze klankschaal nog gaat bieden op een heel ander spiritueel- energetisch of therapie niveau. 

Ik ben benieuwd. Hoe is dat in jouw organisatie? Maken jullie gebruik van de verkoelende werking van stiltes? En maken jullie daarin ook gebruik van fysieke hulpmiddelen zoals bij voorbeeld een gong? Wat levert dat op? Op een direct zichtbaar, maar wellicht ook op een minder direct aanwijsbaar niveau? Ik hoor heel graag jullie ervaringen.