Blogs

De hedendaagse online meeting

“Als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”
Als we dit welbekende NLP-gezegde nu eens leggen op de hedendaagse online meeting. 

Wat willen we eigenlijk dat zo’n online meeting oplevert? Dat is voor velen niet ingewikkeld om te noemen: motivatie, energie, rust en ruimte in de agenda, diepgang, heldere afspraken waar we allen achterstaan en die we uitvoeren, eigenaarschap en vooral dat het echt ergens over gaat. 

Dus hoe richten we dan de hedendaagse online meeting in, die dit teweeg zou moeten brengen… Nou, veelal gewoon zoals we het altijd al deden: 

  1. 1 voorzitter, (veelal de leidinggevende) die de agenda bepaalt, het team door de agenda loodst, de tijd in de gaten houdt en ervoor zorgt dat er niet door elkaar heen wordt gepraat; 
  2. 1e en laatste 10 minuten gaan op aan de klassiekers: doorlopen notulen, mededelingen en het welbekende rondje ‘wvttk’. Waarbij de voorzitter meer dan de helft van de tijd aan het woord is. 
  3. 1 werkvorm: de voorzitter (of expert op het onderwerp) leidt het onderwerp op de agenda in en vraagt aan de groep ‘Wat vinden jullie ervan?’ 
  4. Een team wat zich door de agenda laat leiden, waarbij een deel van de mensen steeds weer als eerste reageert op de vraag (zie 3), onderling reageert op elkaars reacties (wat dan regelmatig leidt tot een herhalende discussie tussen 2 of 3 teamleden) en de rest op zijn best luistert, daar een poging toe doet of is afgehaakt. 

Dat deden we offline al en doen we online nog steeds. Met een onveranderd effect, die over het algemeen het tegenovergestelde is van wat we willen. Maar ja, ook over ‘veranderen’ en het belang daarvan hebben we de mond vol, dus zou je zeggen, we kiezen voor voorbeeld geven en gaan het gewoon anders doen: meerdere rollen in een meeting zodat er ‘een leider in elke stoel’ komt, verfrissende starts en eindes van meetings, diverse werkvormen waarbij iedere stem wordt gehoord. 

Wat zo simpel klinkt, blijkt in de praktijk toch best heel lastig! Voor onszelf en voor veel anderen. Net als veel anderen, weten we hoe het anders zou kunnen, wat daarvoor nodig is en wat het oplevert. Toch blijven we vaak hangen in ‘we zouden het of hadden het eigenlijk anders kunnen doen’. En waarom? Als wij voor onszelf mogen spreken: toch wel lekker vertrouwd en gemakkelijk om te blijven doen wat je altijd al deed. En wat nu als het kritisch wordt ontvangen? Falen we dan, worden we dan niet meer serieus genomen? Etc. etc.  

In de kern vraagt het dus om lef, het lef om het ‘gewoon’ anders te gaan doen. En dan helpt het als je kompanen om je heen hebt, waarmee je samen deze stap kunt zetten, die jou inspireren, die het samen met jou bedenken, die je stimuleren het uit te proberen en waar je vervolgens samen mee terug kunt blikken en kunt leren. 
Op zoek naar kompanen? Volg het online Business Balance Bootcamp programma over ‘de kunst van online meeten’.